Fem wordt fit | Groeten vanaf de Tafelberg - Results Personal Training
17741
post-template-default,single,single-post,postid-17741,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.3,vc_responsive
 

Fem wordt fit | Groeten vanaf de Tafelberg

Fem wordt fit | Groeten vanaf de Tafelberg

Ja, ik word nog steeds fit. De teller staat (vandaag, dat kan morgen weer anders zijn) op -18. Dat lijkt heel wat, maar als je weet dat de teller in november al op – 16 stond, is het al wat minder indrukwekkend. Ik bevind me op een plateau zo plat als de Tafelberg. Het begon al in oktober, toen ging het afvallen niet zo snel meer. Dat kan uiteraard, op een gegeven moment gaat het wat langzamer. Maar het ging steeds langzamer. En langzamer. En laaaang-zaaaaa-meeeeeer…. 

Racefiets

Eind oktober kwam er een nieuwe racefiets. Een fitnessfiets moet ik het officieel noemen, gezien het rechte stuur en de 2 mm dikkere banden, maar ik vind het heel erg race. Dus racefiets. Toevallig. Daar zou ik mijn lijf toch wel een boost mee geven? Maar er gebeurde weinig. Heel weinig. Ook ging ik niet zo snel als ik wilde. Dat is niet erg, maar als je klassiekers als de Joop Zoetemelk Classic en de Ronde van Noord-Holland wil gaan fietsen, dan is het wel fijn als je die 150 km vóór de bezemwagen binnen weet te voltooien, in plaats van erachter. Of erger: erin.

Hartzones

In december heb ik een inspanningstest gedaan bij Diane Valkenburg van Beter Trainen en vroeg ik haar een persoonlijk trainingsschema op te stellen. Dat zou mijn lijf leren! Inmiddels fiets ik – uitzonderingen daargelaten – minimaal drie keer per week. Eén keer op de Wattbike bij Zoetemelk Pro indoorcycling, en twee keer op de weg. Zo staat er voor deze week een intervaltraining van een uur op het programma, waarbij ik op hartzones train, en zondag staat er een rit van 100 km in de agenda. Daarnaast staat natuurlijk de spierversterkende training bij Lieke nog steeds elke maandag in de agenda en sla ik ook geen enkele keer de Personal Training over. Heerlijk, dat ijzer vreten! Maar het afvallen kwam maar niet op gang. Sterker nog, ik kwam aan. Frustratie alom! Het is echt dankzij de kennis en kunde én de motiverende woorden van Lieke dat ik het bijltje er niet bij neer heb gegooid.

Meer eten

Op advies van Lieke ben ik meer gaan eten. Ik leef met de app MyFitnessPal in de hand, tel niet alleen calorieën, maar ook eiwitten, koolhydraten en vet. En ja, ik eet zéker koolhydraten. Dat schijnt tegenwoordig niet meer te mogen, maar probeer maar eens zoveel te trainen zonder koolhydraten. Ik heb het geprobeerd, en ik kan je vertellen: je valt om. Dus gewoon koolhydraten eten, maar langzame. Mijn ideale ‘energiebar’ voor tijdens lange fietsritten? Grote, dikke Medjoul-dadels van Ilias! Maar goed, terug naar de app. Deze rekent uit hoeveel calorieën je nodig hebt, op basis van je leeftijd, lengte, huidige gewicht en doel (0,5 kilo per week afvallen). Klein detail: ik had de app vertelt dat ik een inactieve levensstijl had. Dus het aantal calorieën dat ik voorgeschoteld kreeg, was wat laag. Dat ging maanden goed, tot nu dus. Ik heb de app nu maar verteld dat ik toch wel een beetje actief ben, en eet nu een stuk meer. Eerst gebeurde er niet zo veel, maar nu, zo’n week of twee later, lijkt het erop dat het werkt. Langzaam aan gaat de wijzer van de weegschaal weer naar links. En deze ochtend tikte ik dan eindelijk de -18 kg aan. Misschien dat het morgen weer iets minder is, maar ik vond het reden genoeg om als een razende deze blog te schrijven. Misschien gaat het nog even op en neer, maar het is in ieder geval haalbaar!

‘Take your parachute and jump’

Eigenlijk mag ik dus best heel tevreden zijn. Negen maanden na de nulmeting staat de teller toch echt op -18 kg en -16 cm taille, is mijn vetpercentage gezakt en mijn spiermassa gestegen, dus ik mag niet klagen. Mijn doel heb ik iets bijgesteld van -25 naar -28, dus nog -10 te gaan. Vol goede moed ga ik verder. En als het lukt, hang ik deze zomer aan een parachute boven de Italiaanse Alpen… 

 

1e foto: Lieke Bodde

2e foto: Fraukje Vonk Photography