Fem wordt fit | Eerste maand: check! - Results Personal Training
Voor je het weet ben je al ruim twee weken verder en is het alsof je niet beter weet. Ik heb weerstandsbanden en verstelbare dumbbells aangeschaft om mijn thuisoefeningen te doen en de koelkast zit vol met gezond eten zodat ik nooit mijn toevlucht hoef te zoeken tot de chipslade. Mijn voordeel is dat je me niet gelukkiger kunt maken dan met groenten: gegrild, gewokt, gebakken, gestoomd of rauw. Zaterdag heb ik dan ook de marktkraam van Kruts leeggekocht. Alleen het thuiskrijgen van al die groenten was al een spierversterkende training op zich. Voeding en training, twee vliegen in één klap!
fit worden; fitness; spierversterkende training; afvallen; afslanken; spieren
17609
post-template-default,single,single-post,postid-17609,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.3,vc_responsive
 

Fem wordt fit | Eerste maand: check!

Fem wordt fit | Eerste maand: check!

De eerste maand is achter de rug en ik moet zeggen, het bevalt me prima! Het sporten begint weer echt een kick te worden, en als ik een keer verstek moet laten gaan, dan mis ik het echt. En dat meen ik. Vooral het ‘ijzer vreten🏋🏼‍♀️ vind ik echt geweldig. Voelen dat je elke keer een klein beetje sterker wordt; steeds die paar oefeningen extra of een kilootje meer versjouwen. Gezond eten kost me geen enkele moeite – lang leve de groentekar van Kruts! – en dat wijntje beperken tot een enkele keer gaat me ook wonderbaarlijk eenvoudig af.  Maar er waren ook een paar inzichten.

Water, water, water 🚰

Sommige dingen zitten niet direct in je systeem. Water drinken is zo’n ding. Ik dronk altijd heel veel koffie en nauwelijks water. Sinds ik begonnen ben aan deze challenge drink ik geen koffie meer – met uitzondering van een echte goeie Latte Macchiato als ik ergens ben waar ze daar een goed feestje van weten te maken – en staat er ’s ochtends een liter water op me te wachten op het aanrecht. Ik merkte dat die fles steeds vaker op het aanrecht bleef staan. Dus daar heb ik weer even een puntje van aandacht van gemaakt: ’s avonds zet ik de volle fles naast mijn laptop en ’s ochtends om half 7 neem ik de eerste slok. Pas als de halve fles leeg is, ga ik ontbijten. En de hoeveelheden (kruiden-)thee zijn niet aan te slepen. Ik zou ’s nachts m’n stappenteller bij me moeten dragen. Ik denk dat er dan wel zo’n 1.000 stappen extra richting toilet en terug geregistreerd zouden worden.

10.000 stappen 🐾

Na de eerste drie weken van m’n challenge merkte ik ook dat ik steeds vaker niet aan m’n 10.000 stappen per dag kwam. En ja, als je een paar dagen in de week ruim 20.000 stappen zet, dan kom je wel aan een gemiddelde van 10.000 per dag, maar ik geloof niet dat het zo werkt… Dus de rondjes met Jip zijn iets langer geworden, en verplicht vijf keer uitlaten, élke dag. No excuses allowed! Volgende week zaterdag staat de halve Wandel Marathon op het programma. En ondanks dat ik eerder deze week door mijn lieftallige Jip over het asfalt ben getrokken op jacht naar de kat, laat ik mij niet door paarse ledematen tegenhouden.

Eet koolhydraten 🍌

Natuurlijk ben ook ik ooit ergens meegesleurd in de ‘war against carbohydrates‘. Koolhydraten schijnt een smerig woord te zijn tegenwoordig. Nou, niet meer voor mij. Ik schreef in mijn vorige blog al dat Lieke me op het hart had gedrukt meer koolhydraten tot me te nemen dan ik deed. Ik weet nu ook waarom. Ten eerste was ik niet vooruit te branden, letterlijk. Koolhydraten zijn dus écht de benzine voor je motor en vul je de benzine niet bij, dan start je de volgende training met een lege tank. Bovendien gaat je lichaam eiwitten als brandstof gebruiken als er onvoldoende koolhydraten voorradig zijn. Ik zag dus ook letterlijk mijn spiermassa omlaag gaan en mijn vetmassa omhoog. Dat betekent niet dat je geen gewicht verliest, alleen hang ik toevallig wel aan die ijzers met een reden: spieren kweken. Daarom ben ik nu wat liever voor mijn spieren. Ik geef ze niet alleen voldoende eiwit, maar ook voldoende koolhydraten.

Gezond eten in Nederland kost geld 💰

Wat ik eigenlijk al wist, maar waar ik nu weer eens dubbel en dwars mee geconfronteerd werd: gezond eten in Nederland is – relatief – duur. Koop twee broden en een pak suiker, en je hebt voor een week ontbijt en lunch. Doe een zak aardappelen, wat kiloknallers bij de Witte Prijzenslager en twee megapotten doperwten en klaar ben je voor een week. Maar wil je ontbijten met kwark en fruit, lunchen met een lekker zelfgemaakte salade en dineren met veel verse groenten en een goed stuk scharrelvlees of een gezonde vleesvervanger, trek dan maar je portemonnee. Aan de drank gaan is goedkoper. Eén voordeel: op de markt is je euro nog steeds een daalder waard. Heb ik meteen een extra work-out te pakken…

Tromgeroffel… 🥁

Maar goed… Wat is het resultaat na een maand? Mijn streven is om in een jaar tijd 25 kilo af te vallen. Dat betekent zo’n halve kilo in de week. Niet te snel, dan breekt het lijntje niet. Ondanks dat dat mijn zelfgekozen doel is, was ik toch best blij te zien dat de weegschaal na vier weken op -4 🎈kilo stond! Een goed begin is het halve werk zullen we maar zeggen 🙂 Ik voel een proostmomentje (niet te verwarren met een troostmomentje) aankomen… 🥂🍾

Fotografie: Fraukje Vonk Photography